“Simona overlever”

- mening i galskaben. Om at forstå den andens verden

Noget af det, jeg altid har elsket ved det diakonale arbejde, er, at det er så farverigt. Også idag er socialt arbejde et dagligt møde med mangfoldige eksistenser og personligheder. Det er berigende og berørende.

– Og så kan det også være en stor udfordring. Nogle gange kommer jeg virkeligt på arbejde. Mit udgangspunkt er, at der er mening i galskaben. også hvor det umiddelbart ikke giver mening, når jeg ser på det her menneske og dets adfærd. Alligevel kan jeg, hvis ikke jeg er vågen, i visse tilfælde havne i en afstandtagen. Det kan være, den er subtil. Det kan være den er mere tydelig. Det er sådan set ligemeget, for jeg ønsker faktisk at se og møde de mennesker, der opsøger hjælp. Derfor søger jeg altid efter at forstå meningen i det, der virker uforståeligt for mig udefra. For min nok så velmenende indsats lindrer jo nul og niks, hvis ikke jeg fatter noget om den virkelighed, den skal fungere i. Og hvis ikke jeg evner at være i kontakt med den og dem. Forståelse avler medfølelse.

Så jeg prøver. Prøver på faglig og nysgerrig vis hele tiden at blive klogere på den andens verden. Først og fremmest ved at være åben for, at den anden kan vise mig, hvordan verden vender. Og så selvfølgelig ved at søge al den viden og forståelse, som jeg generelt kan suge ud af fagkundskaben. Men allerhelst fra dem selv.

Derfor er jeg helt begejstret for DR3s serie “Simona overlever“. Det er et fremragende hjerteskærende præcist billede af, hvordan det er at være Simona, der som 4-6 årig er udsat for grove, systematiske overgreb. Først møder vi hende faktisk som 16årig i dokumentarserien “Prinsesser fra blokken“. Her er hun én af flere piger, hvis liv følges. Også denne serie er stærkt anbefalelsesværdig.

Jeg har ikke mødt Simona – men hun har min dybeste respekt. Og jeg har mødt en del, der ligner. Både mænd og kvinder, der ikke har overlevet på samme respektindgydende vis, som Simona lige nu er igang med. Simona fortæller sin historie og viser dermed verden, hvordan det er at være hende og tusindvis af andre. Hvordan det er et livslangt projekt at finde ud af at leve, når man fravælger at have stofferne til at slukke for hjernen og lade “lyserøde feer” tage over i salig rus.

Se dokumentaren “Simona overlever“! Se den! Det er ikke feel-good, for som Simona siger; “det her, det er det virkelige liv, den virkelige verden, det her det sker i virkeligheden” – og hatten af for at hun lader os se den og dermed giver os en chance for at få mere forståelse. Det er en eminent påmindelse til os alle om at være venlige i mødet med andre, der kan kæmpe kampe, vi ingenting aner om.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *