Palliation og tro

- læs om Hanne Bess Boelsbjergs spændende forskning blandt kræftramte

Jeg oplevede en religiøs bonerthed. Mange spurgte ikke ind til, hvad tro betød for den enkelte, selvom en patient var i et specialiseret palliativt forløb. Det undrede mig.” 

 

“Over fem år udførte ph.d. Hanne Bess Boelsbjerg interviews med i alt 16 uhelbredelige kræftpatienter, som var tilknyttet eller berettiget til specialiseret palliativ behandling på enten en hospitalsafdeling eller derhjemme. Fem var muslimer, resten var katolikker eller protestanter. Fælles for dem var, at selv fagfolk, der har lindring i døden som speciale, havde svært ved at spørge til de døendes religiøse eller spirituelle tanker og altså bruge denne del af sjælelivet som indgang til at hjælpe.”

 

“Det kan gøre en kæmpe forskel alene hvis sundhedspersonalet er åben over for de religiøse tanker, der er eller kan udvikle sig i løbet af et alvorligt sygdomsforløb.”

 

Citaterne stammer fra et interview, Kristeligt Dagblad netop har bragt med ph.d. Hanne Bess Boelsbjerg om hendes forskning i troens rolle i palliative forløb. Jeg har længe været optaget af Hanne Bess´ arbejde og har stadig til gode at læse hele hendes afhandling, som ligger på natbordet. Til en begyndelse kan artiklen i Kristeligt Dagblad anbefales, hvis man har login til den slags. Og ellers er der også håb, for det er helt sikkert ikke det sidste, vi hører til Hanne Bess Boelsbjergs vigtige forskning og forståelse for døende menneskers spirituelle og religiøse coping her på diakonia.dk.

  • Hanne Bess Boelsbjerg er ekstern lektor ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet og har forskningssamarbejde med Rigshospitalets Palliative Afsnit om kognitive forandringer og eksistentielle værdier blandt patienter og pårørende i palliative forløb.
  • ”At nærme sig døden – menneskeligt og metodisk. En kvalitativ undersøgelse af kristne og muslimske kræftpatienter i palliative forløb” er titlen på hendes ph.d.-afhandling, som hun forsvarede i juni 2017.

Læs mere om Hanne Bess Boelsbjergs publikationer her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *